44 Leuke dingen om te doen in Amsterdam - Weekends in Amsterdam Skip to main content

44 Leuke bezienswaardigheden en dingen om te doen in Amsterdam

Door Mathilde Simon
augustus 27, 2020

Tijdens je bezoek aan Amsterdam, wil je natuurlijk de leukste dingen beleven en mooiste plekken bezoeken; een overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Amsterdam komt daarom altijd goed van pas!

Of je nou op zoek bent naar een stukje natuur in de stad, de leukste winkels of de meest interessante musea. Hieronder delen we met jouw leuke bezienswaardigheden en dingen om te doen in Amsterdam. Veel plezier!

 

1. Rondvaart op een van de grachten

Stromma boat tours

Iets wat je zeker niet moet missen is het maken van een rondvaart op de prachtige Amsterdamse kanalen.

Je kan zelf een boot huren en vanaf het water de stad ontdekken. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om een rondvaart te boeken zodat jij gewoon achterover kunt leunen en kan genieten van het uitzicht.

Ga bijvoorbeeld op deze rondvaart van 1,5 uur in de avond. Zo ontdek je het oude centrum van de stad op een unieke manier. Vaar langs de Magere Brug, de Gouden Bocht en meer. Het is ook mogelijk om deze rondvaart overdag te doen.

 

2. 9 Straatjes

Foto: Koen Smilde

De 9 straatjes van Amsterdam zijn heel bekend onder shopliefhebbers over heel de wereld. Hier kun je namelijk allerlei leuke winkeltjes, cafés en restaurants vinden. Shoppers komen hier massaal op af om mooie, unieke spullen op de kop te tikken.

Naast dat het een goede plek om te winkelen en om horeca tentjes te bezoeken, is het ook een plek om gewoon rond te struinen en de eeuwenoude architectuur te bewonderen.

Deze bijzonder 9 straatjes kun je vinden achter het Paleis op de Dam tussen de Raadhuisstraat en Leidsegracht. Welke straten behoren tot de 9 straatjes? De Gasthuismolensteeg, Oude-spiegelstraat, Wijde-heisteeg, Hartenstraat, Wolvenstraat, Huidenstraat, Reestraat, Berenstraat en de Runstraat.

 

3. Het Rijksmuseum

Een museum dat iedereen een keer moet hebben bezocht is toch wel het Rijksmuseum. In het Rijksmuseum kun je een kijkje nemen in de Nederlandse kunst en geschiedenis, met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters.

De kunstverzameling van het Rijksmuseum bevat bijvoorbeeld De Nachtwacht, een wereldberoemd kunstwerk van Rembrandt. Daarnaast kun je kunst bewonderen van grote namen zoals Vermeer, Hals, Steen en meer.

In het museum kun je ook een bezoek brengen aan het Cuypersbibliotheek, oftewel het Rijksmuseum Research Library. Dit is de grootste en oudste kunsthistorische museumbibliotheek van Nederland.

Met deze combi tour bezoek je het museum en krijg je een rondvaart door de Amsterdamse grachten. 

 

4. Anne Frank Huis

Foto: Philipp Benedikt

Het Anne Frank Huis is een indrukwekkend museum waar je het verhaal van Anne Frank beter leert kennen. Dit kan aan de hand van verschillende quotes, foto’s, video’s en originele items.

In het museum kun je bijvoorbeeld ook het beroemde originele dagboek van Anne Frank bewonderen dat zij op haar 13e verjaardag had gekregen.

Meestal staat er een enorme rij voor het Anne Frank huis, dus wees hierop voorbereid en plan je bezoek slim in. Bezoek het museum bijvoorbeeld liever niet tijdens de drukke weekenden en vakanties.

Er worden een hoop tours aangeboden om het verhaal van Anne Frank te ontdekken. Een leuke optie is deze wandeltour over de tweede wereldoorlog en Anne Frank. Dit kan natuurlijk ook met een privéwandeling

 

5. Het Amsterdam Museum

Amsterdam van toen, nu en straks. In het Amsterdam Museum kun je ruim 80.000 objecten bewonderen vanaf de zestiende eeuw tot nu. De collectie bevat schilderijen, beelden, prenten, tekeningen, boeken, meubelen, textiel, glas, keramiek, penningen en kunstnijverheid.

Koop je kaartje voor het Amsterdam Museum hier.

 

6. Het Van Gogh Museum

Foto: Jan Kees Steenman

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een prachtige collectie met een aantal bekende meesterwerken van Vincent van Gogh, zoals De aardappeleters, Amandelbloesem, Het Gele Huis en De slaapkamer.

Koop je kaartje voor het Van Gogh Museum hier.

 

7. Het Rembrandthuis

Foto: Kirsten van Santen

Een ander prominent museum in Amsterdam is het Rembrandthuis. Hier kun je een permanente collectie etsen van Rembrandt bezichtigen, maar er zijn ook veel bijzondere tijdelijke tentoonstellingen.

Koop je kaartje voor het Rembrandthuis hier.

 

8. EYE Amsterdam

Het EYE museum is een must visit voor alle filmliefhebbers. Hier kun je een bezoekje brengen aan de permanente collectie in de Panorama kamer. Zij hebben hier verschillende film apparaten en interessante verhalen uit de geschiedenis van film. Daarnaast zijn er vaak leuke tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken.

 

9. Nemo Science Museum

Foto: DigiDaan

Het Nemo Science Museum is echt leuk voor een dagje uit in Amsterdam met (of zonder!) kinderen. In dit museum kunnen jong en oud ontdekken hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Denk aan fenomenen zoals elektriciteit, licht en geluid.

Verken vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops en leer hoe bijzonder alledaagse dingen eigenlijk zijn. Onderzoek zelf en leer vragen te stellen en na te denken.

Koop je kaartje voor Nemo hier.

 

10. De Dam

Je komt hoe dan ook de Dam tegen als je door het centrum van Amsterdam loopt. Het is bijna niet te missen! Dit is het historische hart van Amsterdam en de locatie van veel nationale evenementen.

Bij de Dam staan ook veel andere bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. Hieronder zullen we hier meer over vertellen!

 

11. Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam staat ook wel bekend als Paleis op de Dam. Het is in gebruik door het Koninklijk Huis als ontvangst paleis en wordt gebruikt voor tentoonstellingen. De architectuur van het Koninklijk Paleis is in de stijl van het Hollands classicisme.

 

12. De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk kun je bezoeken voor bijzondere tentoonstellingen van kunst, fotografie en inspirerende personen en culturen. Daarnaast heeft De Nieuwe Kerk ook een nationale functie met koninklijke ceremonies en culturele evenementen.

 

13. Nationaal Monument op de Dam

Het Nationaal Monument op de Dam is een monument dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland herdenkt. Het is dan ook de centrale plek voor de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

 

14. Bezoek de Wallen

Ook de Wallen horen gewoon bij Amsterdam! Het laat zien dat alles kan. De Wallen laten niets aan de verbeelding over, dus bezoek zeker deze straten met een open mind.

Het kan misschien wat fijner voelen om de Wallen te verkennen met een gids en een groep mensen. Een uitkomst is dan deze tour door het Wallen gebied.

 

15. Johan Cruijff ArenA

Leer meer over de geschiedenis van Ajax in de Gallery of Fame. Boek een rondleiding en leer alle ins and outs over de club en het stadion. De tour duurt 75 minuten en een enthousiaste gids vertelt je alles wat je moet weten!

 

16. Wandel door het Vondelpark

In Amsterdam-Zuid, op loopafstand van het Rijksmuseum, kun je het prachtige Vondelpark vinden. Het is een van de beroemdste parken van Nederland en ook het grootste stadspark in Amsterdam.

Het is een plek met een interessante geschiedenis, zo was het in de jaren 60 een populaire ontmoetingsplaats voor hippies, maar nu is het vooral een plek waar mensen kunnen ontspannen (of juist om lekker te joggen). Het is een prachtige oase midden in de stad.

In de zomer vinden hier veel evenementen plaats, zoals het Openluchttheater van juni tot en met augustus. Dit is al zo sinds de jaren ‘70!

 

17. Het Concertgebouw

Foto: Emmely Siebrecht

Bezoek het Concertgebouw van Amsterdam voor een van de vele mooie concerten. Het is een bijzondere ervaring om in een van de vier concertzalen een concert van grote componisten mee te maken.

Als je een weekendje in Amsterdam bent, zou je bijvoorbeeld naar een zondagochtend concert kunnen gaan!

 

18. De A’DAM Toren

Het ziet er misschien heel modern uit, maar de A’DAM toren opende voor het eerst haar deuren in 1971. Nu jaren later, en na een flinke renovatie, is de A’DAM Toren zeker een bezoekje waard.

Het is namelijk een multidisciplinaire locatie met een boetiekhotel, nachtclub, verschillende bars en restaurants. Vooral Moon, het ronddraaiende restaurant, is erg bijzonder. Daarnaast huizen hier kantoren van grote muziekbedrijven en een selectie creatieve Amsterdamse bedrijven.

 

19. Vintage shoppen in de IJhallen

Ben je gek op mooie vintage items? Dan moet je zeker een keer op bezoek bij IJhallen op de NDSM-werf.

Het is de grootste vlooienmarkt van Europa. Hier vind je echt allerlei mooie, unieke items, van kleding tot meubels.

Let op: entree kost 5 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen.

 

20. Het Magna Plaza

Het Magna Plaza kun je vinden achter het Paleis op de Dam. Dit voormalige Amsterdamse Hoofdpostkantoor is nu een bekend winkelcentrum.

Maar wat het Magna Plaza vooral een bezienswaardigheid in Amsterdam maakt, is doordat het gevestigd is in een prachtig monumentaal pand in neogotische bouwstijl.

 

21. He Hua Tempel

Dit is een wat minder bekende bezienswaardigheid in Amsterdam, wat het juist des te interessanter maakt. De He Hua Tempel (wat lotusbloem in het Chinees betekent) aan de Amsterdamse Zeedijk is zelfs de grootste tempel in traditioneel Chinese paleisstijl in Europa.

In de tempel wordt het Chinees boeddhisme beoefent. De tempel is onderdeel van het Internationaal Buddhist Progress Society (IBPS) en Buddha’s Light International Association (BLIA).

Het is mogelijk om (gratis) een bezoekje te brengen aan deze tempel. Natuurlijk moet je hierbij wel de stilte respecteren.

 

22. Bezoek het historische gebouw De Waag

Op de Nieuwmarkt in het centrum van Amsterdam kun je de Waag vinden, een gebouw van grote historische waarde. Het gebouw werd in de 15e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk een stadspoort met de naam Sint Anthoniuspoort.

In 1617 kreeg het gebouw de functie als de waag; een gebouw waar goederen werden gewogen. Nu heeft de Waag meerdere functies. Op de bovenste verdieping kun je de Waag Society vinden, een instituut voor kunst, wetenschap en technologie, en op de begane grond kun je in café-restaurant ‘In de Waag’ genieten van een etentje in een authentieke ruimte.

 

21. Bezoek de Westerkerk

De Westerkerk in Amsterdam heeft ook een grote historische waarde, gevestigd aan de populaire Prinsengracht.

De kerk is gebouwd in Renaissancestijl en heeft een bijzondere gedenksteen van Rembrandt. Op de toren staan 48 klokken en in de kerk staat een imposante orgel.

Het is mogelijk om de kerk te bezoeken en om de Westertoren te beklimmen.

 

22. Ervaar de Heineken Experience

Wil je graag weten hoe een kleine brouwerij uit Amsterdam uitgroeide tot het beroemdste bier ter wereld? Reserveer dan een tour en leer over de historie van het brouwproces, hun sponsorschappen en natuurlijk zal er ook bier worden gedronken!

Koop hier je kaartje voor de Heineken Experience. Ook leuk: je kan de Heineken Experience combineren met een rondvaart over de grachten.

 

23. Bekijk een film in Tuschinski

De Tuschinski Arthouse is onderdeel van Pathé. Het is een prachtige bioscoop waar menig filmliefhebber graag op bezoekt komt. Het is mogelijk om met een audiotour meer te leren over de geschiedenis en bijzondere plekjes in de bioscoop.

Met de I amsterdam City Card krijg je korting op een bezoek aan Pathé Tuschinski!

 

24. De Gouden Bocht

De Gouden Bocht in Amsterdam vind je aan de Herengracht, tussen de Leidsestraat en Vijzelstraat. Hier woonden vanaf de 17e eeuw de rijkste Amsterdammers en hierdoor heeft elk huis een interessant verhaal.

Tijdens een dagje in Amsterdam is het zeker de moeite waard om hier een wandeling te maken. Het is een prachtig stuk van Amsterdam. Een bijzondere brug die niet te missen is, is bijvoorbeeld de Magere Brug. Deze wordt in de avond prachtig verlicht.

 

25. De Jordaan

De Jordaan is een knus stukje van Amsterdam. Het heeft een bijzonder en bewogen verleden, iets wat deze buurt nog bijzonderder maakt.

De Jordaan werd in 1612 aangelegd tijdens de stadsuitbreiding van Amsterdam. Er woonden in de Gouden Eeuw veel arbeiders, maar ook veel kunstenaars, waaronder Rembrandt van Rijn. Na de Tweede Wereldoorlog was veel van de Jordaan in bouwvallige staat, wat in de jaren zestig is gerestaureerd.

Tegenwoordig kun je hier veel leuke cafeetjes en winkeltjes vinden. De buurt is vooral populair onder kunstenaars, jongeren en studenten.

 

26. Karthuizerhofje

Dit historische hofje kun je vinden aan de Jordaan aan de Karthuizerstraat. Het werd midden van de 17e eeuw gebouwd en was een verpleeghuis voor weduwen.

 

27. Claes Claeszhofje

Het Claes Claeszhofje bestaat uit de samenvoeging van het Zwaardvegershofje en het Claes Claesz. Anslo’s hofje. Het is een van de oudste hofjes van Amsterdam. De huizen lijken oud, maar zijn allemaal gerenoveerd en worden momenteel verhuurd aan studenten.

Je kunt het Claes Claeszhofje vinden aan de 1ste Egelantiersdwarsstraat 1-5.

 

28. Begijnhof Amsterdam

Je kunt in Nederland twee Begijnhoven vinden, eentje in Breda en eentje in Amsterdam. Dat maakt de Begijnhof in Amsterdam nog meer de moeite waard om te bezoeken! Dit historische hofje ligt midden in het centrum van Amsterdam, direct achter het Amsterdam Museum.

Rond 1150 startten een groep vrouwen een religieuze gemeenschap, met als voornaamste doel het geven van onderwijs en het verzorgen van zieken. Dit waren de eerste zogenaamde begijnen; weduwen of ongehuwden vrouwen van een katholieke kloosterorde.

De Begijnhof in Amsterdam werd speciaal voor hen gebouwd en vandaag de dag wonen er nog steeds uitsluitend vrouwen op de Begijnhof.

 

29. Hofje van Brienen

Het laatste hofje waar we het in dit artikel overgaan hebben is het Hofje van Brienen. Dit hofje werd in 1804 gesticht en was oorspronkelijk bestemd voor oudere echtparen.

Het hofje is dagelijks geopend voor publiek van 06:00 tot 18:00 en op zaterdag tot 14:00. Zondag is het Hofje van Brienen gesloten.

Je kunt dagelijks het hofje bezoeken van 09:00 tot 17:00 uur. Een ingang kun je vinden aan de noordzijde van het Spui en de ander aan de Gedempte Begijnensloot.

 

30. Street art Spuistraat

Als je gek bent op street art en dit graag in Amsterdam wilt verkennen, dan moet een bezoekje aan de Spuistraat zeker op je lijstje staan.

Het is mogelijk om zelf op ontdekking te gaan of je kunt een street art tour boeken.

 

31. Bezoek de Bloemenmarkt

Iets wat je echt niet moet missen in Amsterdam is de drijvende Bloemenmarkt. Van maandag tot en met zaterdag is de Singel in het centrum van Amsterdam gevuld met verse bloemen in alle geuren en kleuren.

De beroemde Bloemenmarkt bestaat al sinds 1862. Op elke sloep is een kas gebouwd, een miniversie van de kassen die je door heel Nederland kunt vinden.

Koop hier bijvoorbeeld zaden of bloembollen als souvenir of origineel cadeau!

 

32. Verblijf op een woonboot

Om jouw bezoek aan Amsterdam echt heel bijzonder te maken, kun je ervoor kiezen om te verblijven op een woonboot. Een leuke en originele manier om te overnachten in Amsterdam!

Kijk bijvoorbeeld eens op Airbnb naar verschillende woonboten in Amsterdam.

 

33. Huur een fiets

De makkelijkste manier om van A naar B te komen in Amsterdam is toch echt met de fiets! Zo sta je nooit in de file en heb je geen last van die hoge parkeerkosten. En natuurlijk is het een super leuke manier om rond te reizen, zo heb je namelijk ook echt de tijd om rustig rond te kijken en hier en daar te stoppen om even een fotootje te schieten.

Een handige manier om een fiets te huren is via BimBimBikes.

 

34. Eet overheerlijke poffertjes

Er zijn genoeg lekkere snacks om te eten in Amsterdam. Elke Nederlander kent ze wel: de beroemde poffertjes. Het zijn eigenlijk kleine pannenkoekjes, vaak met boter en poedersuiker als topping. Er zijn genoeg plekken waar je deze lekkernijen kan bestellen.

 

35. Proef de beroemde stroopwafels

Nog zo’n zoete delicatesse uit Nederland: de stroopwafels. Ook in Amsterdam kun je hier prachtige creaties van vinden.

 

36. Eet haring op de traditionele manier

Is het haring seizoen tijdens jouw bezoek aan Amsterdam? Dan moet je dit zeker een keertje eten. Laat je niet afschrikken door de rauwe vis, het is voor velen heel smakelijk!

 

37. Bezoek de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een leuk uitje vanuit Amsterdam. Het is een historische openluchtmuseum met ouderwetse houten windmolens en schilderachtige uitzichten. Veel windmolens zijn nog in goede staat en het is mogelijk om deze te beklimmen om te genieten van het uitzicht.

Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan het Wooden Shoe Museum en de kaasboerderij De Catherinahoeve. Hier heb je gratis demonstraties van de kaasproductie en er zijn genoeg stukjes kaas die je gewoon mag proeven!

Hoe kom je bij de Zaanse Schans? Het ligt op minder dan 20 minuten rijden van het centrum. Neem buslijn 391 van Amsterdam Centraal of boek een georganiseerde tour van een halve of hele dag vanuit Amsterdam. Check hier meer tours naar de Zaanse Schans.

 

38. Waterlooplein vlooienmarkt

Nog een tip voor mensen die gek zijn op tweedehands items! De Waterloopleinmarkt is de oudste vlooienmarkt van Nederland. De markt is zes dagen per week open en er staan zo’n 300 kramen. Van vintage kleding en sieraden tot tweedehands boeken, er is echt voor ieder wat wils.

De Waterloopleinmarkt is open van maandag tot en met zaterdag van 09:30 tot 18:00 uur.

 

39. Beurspassage

De Beurspassage verbindt de Nieuwendijk met het Damrak. Het kent een lange geschiedenis, het gaat zelfs terug tot de 15e eeuw, en heeft een gemengde bouwstijl van zakelijkheid en Jugendstil.

Tegenwoordig maakt de Beurspassage onderdeel uit van de herontwikkeling van het gebouw Damrak 70 en Nieuwendijk 196.

 

40. Muizenhuis

Op zoek naar een leuke kinderactiviteit in Amsterdam? Bezoek dan een van de twee Muizenhuizen in Amsterdam! In de Openbare bibliotheek kun je de Muizenhuisdecor tentoonstelling bezoeken en in de Jordaan kun je de Muizenhuis Winkel & Werkplaats bezoeken.

In de Jordaan staan decors tentoongesteld die speciaal zijn gemaakt voor het circus, theater, de haven en de kermis. Hier krijg je te zien hoe een Muizenhuis gemaakt wordt en kun je vragen stellen aan de makers.

 

41. Portugese Synagogue

Midden in de Jodenbuurt van Amsterdam vind je de Portugese Synagoge, wat ooit de grootste synagoge ter wereld was. Het is een indrukwekkend gebouw, sober van buiten maar vol pracht en praal van binnen. Het interieur is licht en ruim met prachtige kroonluchters en vele kandelaars.

 

42. Hortus Botanicus

Een van de oudste botanische tuinen ter wereld vind je in Amsterdam. Hortus Botanicus Amsterdam werd in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur opgericht als Hortus Medicus, de plek waar artsen en apothekers werden opgeleid.

Nu is het een prachtige tuin, gevuld met meer dan 4.000 soorten planten, uit zeven verschillende klimaten. Ook vind je er een vijver, kruidentuin een vlinderkas een een cafe.

 

43. Oudemanhuispoort Boekenmarkt

Dit verborgen pareltje is echt een bezoekje waard als je een boekenliefhebber bent! Al sinds de 18e eeuw worden de winkelkasten in deze passage gebruikt als boekenmarkt.

 

44. Kattenkabinet

Ben je dol op katten? Bezoek dan zeker het Kattenkabinet, een museum gewijd aan alles dat met katten te maken heeft. Van foto’s en prints tot beelden en meubels. En er wonen zelfs katten!

 

Dit waren ze! De leukste dingen om te doen tijdens je bezoek aan Amsterdam. Hebben we nog leuke plekjes gemist? Laat het ons weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *