Openbaar vervoer - Amsterdam Skip to main content

Openbaar vervoer

Metro in Amsterdam

Net als veel grote steden in de wereld, kent Amsterdam een uitgebreid metronetwerk. Ideaal om de stad mee te verkennen en van A naar B te komen.

Amsterdam kent vijf metrolijnen: metrolijn 50, 51, 52, 53 en 54. Drie van deze lijnen (51, 53 en 54) hebben als eindpunt centraal station. Metrolijn 52 rijdt van noord naar zuid (komt ook langs centraal station) en metro lijn 50 rijdt tussen de Isolatorweg en Gein. Lijn 50 is dus de enige lijn die niet langs centraal station komt.

Om in het centrum van Amsterdam te komen, zijn er meerdere mogelijke stations om uit te stappen. De meest centrale zijn Centraal Station, Waterlooplein en het Weesperplein.

De metro (en ook de bussen en trams) rijden doorgaans vanaf zes uur ‘s ochtends tot half één ’s nachts.

 

Trein

Als je Amsterdam wilt bereiken vanuit een andere stad in Nederland of vanuit bijvoorbeeld Parijs of Londen, is de trein een goede optie. Amsterdam heeft negen treinstations, waarvan Amsterdam Centraal de meest centrale is. Vanaf centraal station ben je in 10 minuten wandelen in het hart van het centrum en vanaf dit treinstation kan je makkelijk overstappen op trams, bussen en pontveren.

Om met de trein te reizen, koop je een kaartje of check je in met een OV-chipkaart. Om je reis te plannen is het handig om naar ns of 9292ov te gaan.

 

Tram & bus

Een andere manier om door Amsterdam de reizen is met de tram of bus. Veel trams en bussen vertrekken van het centraal station en rijden naar alle hoeken van de stad. Het zijn een hoop lijnen, dus om het simpel te maken kun je het beste jouw bestemming invoeren op 9292ov. Die legt je precies uit welke lijnen je moet hebben en waar je over moet stappen!

De trams en bussen rijden, net als de metro, vanaf zes uur ‘s ochtends tot half één ’s nachts.

Ook voor de trams en bussen geldt dat je met je OV-chipkaart kan reizen of een los kaartje kan kopen. De losse kaartjes kan je zowel op het station bij de automaten kopen, als bij de chauffeur.

 

Een kaartje kopen

Om met het openbaar vervoer in Amsterdam te reizen heb je een OV kaart of ticket nodig.

Los ticket

Voor de bussen, tram, metro en de trein zijn er verschillende tickets die je kunt kopen. De trams, bussen en metro’s vallen onder de GVB en werken alledrie met dezelfde soort tickets. Voor de trein is dat iets anders.

Voor de bus, tram en metro kan je de volgende losse tickets kopen:
– GVB 1 uur
– GVB Dagkaart
– GVB Dagkaart kind
– GVB Meerdagenkaart
– GVB Nachtbus 1 rit
– GVB Nachtbus 12 ritten

Check voor een uitgebreid overzicht van alle tickets deze site.

 

Waar kan ik een kaartje kopen?

De bovenstaande kaartjes kunnen worden gekocht bij GVB-servicewinkels en automaten op metrostations. De GVB 1 uur ticket en de GVB dagkaart is ook te koop bij buschauffeurs en tramchauffeurs. Dit geldt ook voor de Nachtbus 1 rit; deze is te koop bij de buschauffeur.

Reis je met de trein? Koop dan een kaartje bij de automaten op de treinstations of online via ns.

 

OV-kaart

Blijf je langer in Amsterdam, dan kan een OV-kaart heel handig zijn. Deze kaart kan je opladen en een paar jaar lang gebruiken. Je hebt de keuze uit een persoonlijke en anonieme OV-chipkaart. De anonieme kan je simpelweg op stations kopen, bij de betaalautomaten. De persoonlijke OV-kaart koop je hier.