Praktische informatie - Amsterdam Skip to main content

Praktische informatie

Het weer

Nederland heeft een zeeklimaat en in elke maand valt er wel wat regen. Bij het plannen van je trip naar Amsterdam is het daarom aan te raden om te checken welke maand het meest gunstige weer biedt. Zeker weten doen we het helaas alleen nooit; het weer is er veranderlijk! 

De seizoenen zijn als volgt verdeeld: 

Lente (21 maart t/m 20 juni) 

Zomer (21 juni t/m 20 september) 

Herfst (21 september t/m 20 december) 

Winter (21 december t/m 20 maart) 

 

De beste reistijd naar Amsterdam

De beste reistijd naar Amsterdam is ongeveer van mei t/m oktober. Ondanks dat er alsnog regen valt, kennen we in Nederland soms heerlijk zonnig weer voor weken achter elkaar. In deze periode stijgen de temperaturen tot tussen de 20 en 30 graden. Om er zeker van te zijn dat je in een gunstig weekend of gunstige week komt, raden we het aan om van tevoren even de weersvoorspellingen te checken.  

 

Nationale feestdagen

Tijdens het plannen van je bezoek aan Amsterdam, is het handig om te weten wat de nationale feestdagen zijn. Op Koningsdag staat namelijk de stad helemaal op z’n kop, wat erg leuk kan zijn, maar misschien niet wat je voor ogen had. Ook zijn er dagen dat de winkels aangepaste openingstijden hebben. 

Winkels zijn doorgaans gesloten op nieuwjaarsdag en eerste kerstdag. Op alle andere feestdagen gelden er vaak aangepaste openingstijden in Amsterdam. De supermarkten zijn echter – met aangepaste tijden – altijd geopend. 

Nieuwjaar 1 januari 2021

Goede Vrijdag 2 april 2021

Eerste paasdag 4 april 2021

Tweede paasdag 5 april 2021

Koningsdag 27 april 2021

Bevrijdingsdag 5 mei 2021

Hemelvaartsdag 13 mei 2021

Eerste pinksterdag 23 mei 2021

Tweede pinksterdag 24 mei 2021

Eerste kerstdag 25 december 2020

Tweede kerstdag 26 december 2020

 

Noodnummers

Bij het bezoeken van een stad of land, is het altijd handig om de noodnummers bij de hand te hebben. Voor zowel jouw eigen veiligheid en gezondheid, als die van een ander. 

Nationale alarm- en noodnummer:  112

Landelijke nummer politie (niet spoedeisend): 0900 8844

 

Bagage opslag

Voor het inchecken of na het uitchecken in je hotel, is het niet fijn om heel de dag met je bagage te zeulen. Het kan namelijk zijn dat het hotel geen opslag biedt, of dat het qua locatie niet handig uitkomt om daar je spullen achter te laten. 

In dat geval is het handig om je bagage in een centrale opslagplaats te bewaren. Hieronder lichten we twee mogelijkheden toe.

1. Lockerpoint

Lockerpoint vind je op het Damrak, middenin het centrum dus en dichtbij Centraal Station. Je huurt hier een kluisje en betaalt dus niet per item. Afhankelijk van je bagage kan je vaak meerdere trolleys in een locker bewaren. 

Om een locker te huren kun je vooraf online reserveren bij Lockerpoint of op de locatie zelf een kluis huren. Ook handig: elke kluis heeft een stroompunt om je telefoon op te laden. 

 

2. Centraal Station

Op het Centraal Station van Amsterdam is het ook mogelijk een kluis te huren. Je hebt hier twee maten, een kleine en een grote. Voor maximaal 72 uur sla je hier je bagage op. De kosten hiervan bedragen voor de eerste 24 uur €7,50 voor een kleine kluis en €11,00 voor een grote kluis. Langer gebruiken kan natuurlijk ook, maar daar betaal je per 24 uur een toeslag voor. 

Meer info? Check de website van de ns over bagage op het station

 

Openingstijden winkels

In het centrum van Amsterdam kun je 7 dagen in de week shoppen. De winkels zijn doorgaans geopend van 10.00 uur tot 19.00, met hier en daar een uitzondering. Op maandag en zondag gaan de winkels iets later open. Koopavond in Amsterdam is op donderdag, op deze dag zijn de winkels tot 21.00 uur geopend. 

 

Als je naar een bepaalde winkel wilt, vooral buiten het centrum, check dan voor de zekerheid even de website van de winkel.