12 Verborgen plekken in Amsterdam - Amsterdam Skip to main content

12 Verborgen plekken in Amsterdam

Door Lisanne van Beurden
juni 18, 2020

Amsterdam is een grote en drukbezochte stad, waardoor het soms fijn is om even te ontsnappen aan de drukte en/of de toeristen.

Gelukkig zijn er prachtige verborgen plekken in Amsterdam, van minder bekende musea tot groene gebieden die dienen als oases van rust. In dit artikel delen we de 12 verborgen plekken in Amsterdam!

Header foto: John Lewis Marshall

 

1. Cuypers Bibliotheek Rijksmuseum

Een museum dat iedereen een keer moet hebben bezocht is toch wel het Rijksmuseum. In het Rijksmuseum kun je een kijkje nemen in de Nederlandse kunst en geschiedenis, met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters.

In het museum kun je ook een bezoek brengen aan het Cuypersbibliotheek, oftewel het Rijksmuseum Research Library. Dit is de grootste en oudste kunsthistorische museumbibliotheek van Nederland. Niet iedereen is zich bewust dat je een bezoekje kan brengen aan deze prachtige bibliotheek in het Rijksmuseum, terwijl het echt de moeite waard is.

Koop hier alvast je skip-the-line ticket voor het Rijksmuseum.

 

2. Vondelbunker

Een verborgen atoomschuilkelder uit het jaar 1947 in het Amsterdamse Vondelpark, onder de Vondelbrug.

In de jaren 60 werd het een nachtclub en uiteindelijk werd het bekend als Studio 7, waar zelfs grote namen zoals Pink Floyd optraden. Tegenwoordig is het een muzikale plek waar concerten, kunsttentoonstellingen en verschillende optredens plaatsvinden.

Adres
Vondelpark 8A, 1071 AA Amsterdam

 

3. Electric Ladyland

Electric Ladyland is een bijzonder museum, het is namelijk het enige museum ter wereld met een kamergrootte fluorescerende omgeving, waar je als bezoeker meteen deel van de kunst wordt.

Normaal gesproken is een bezoeker een toeschouwer in een museum, maar bij Electric Ladyland neem je zelf deel aan de kunst.

De entree voor Electric Ladyland bedraagt 5 euro.

Adres
Tweede Leliedwarsstraat 5, 1015 TB Amsterdam

 

4. Hortus Botanicus

Een van de oudste botanische tuinen ter wereld vind je in Amsterdam. Hortus Botanicus Amsterdam werd in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur opgericht als Hortus Medicus en is een ware oase van rust in de drukke stad!

 

5. Siegerpark

Het Siegerpark is een klein park aan de Sloterdijk in Amsterdam-Nieuw-West. Het verborgen 80 jaar oude park is een groene oase, waar je kunt rondwandelen en de beelden uit de collectie van het Stedelijk Museum kunt bewonderen.

 

6. KattenKabinet

Ben je dol op katten? Bezoek dan zeker het Kattenkabinet, een museum gewijd aan alles dat met katten te maken heeft. Van foto’s en prints tot beelden en meubels. En er wonen zelfs katten!

 

7. Tiny Hidden Houses

Op de Westerstraat in Amsterdam kun je wel iets heel bijzonders vinden. Als je goed oplet zie je dat nummer 54 overspringt naar nummer 70. Tussen deze woningen is een spleet waar zeven miniatuur huisjes geplaatst zijn. Echt heel tof!

 

8. Karthuizerhofje

Dit historische hofje kun je vinden aan de Jordaan aan de Karthuizerstraat. Het werd midden van de 17e eeuw gebouwd en was een verpleeghuis voor weduwen. Het Karthuizerhofje is het grootste hofje in Amsterdam en leuk om rustig doorheen te wandelen.

 

9. Muizenhuis

Op zoek naar een leuke kinderactiviteit in Amsterdam? Bezoek dan een van de twee Muizenhuizen in Amsterdam! In de Openbare bibliotheek kun je de Muizenhuisdecor tentoonstelling bezoeken en in de Jordaan kun je de Muizenhuis Winkel & Werkplaats bezoeken.

In de Jordaan staan decors tentoongesteld die speciaal zijn gemaakt voor het circus, theater, de haven en de kermis. Hier krijg je te zien hoe een Muizenhuis gemaakt wordt en kun je vragen stellen aan de makers.

 

10. Hofje van Brienen

Dit hofje werd in 1804 gesticht en was oorspronkelijk bestemd voor oudere echtparen.

Het hofje is dagelijks geopend voor publiek van 06:00 tot 18:00 en op zaterdag tot 14:00. Zondag is het Hofje van Brienen gesloten.

Je kunt dagelijks het Begijnhof bezoeken van 09:00 tot 17:00 uur. Een ingang kun je vinden aan de noordzijde van het Spui en de ander aan de Gedempte Begijnensloot.

 

11. Oudemanhuispoort Boekenmarkt

Dit verborgen pareltje is echt een bezoekje waard als je een boekenliefhebber bent!
Al sinds de 19e eeuw worden de winkelkasten in deze passage gebruikt als boekenmarkt. Daarnaast zit er nog een rijke geschiedenis achter de naam. Deze poort leidde namelijk naar het oudemannenhuis, waar in begin van de 17e eeuw mannen zonder familie mochten wonen.

 

12. Hermitage Museum Binnentuin

Ook als je niet van plan bent om het Hermitage Museum in Amsterdam te bezoeken, breng dan alsnog een bezoek aan de prachtige binnentuin. Het is de grootste door een gebouw omsloten binnentuin van Amsterdam en is toegankelijk voor het publiek.

De binnentuin is prachtig en bij mooi weer kun je op het terras genieten van koffie, thee en wat lekkere gerechten.

 

Welke verborgen plekken heb jij ontdekt in Amsterdam? Deel het met ons in de comments! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *