15 Leukste musea in Antwerpen - Weekends in Antwerpen Skip to main content
Het museum aan de Stroom heeft maar liefst 500.000 objecten die verhalen vertellen van over de hele wereld. Leer over de geschiedenis van de stad, de haven, de handel en meer.

15 Leukste musea in Antwerpen

Door Mathilde Simon
juli 20, 2020

Bij een bezoek aan deze historische stad mogen de musea in Antwerpen natuurlijk niet worden overgeslagen. Van moderne kunstwerken, het proeven van chocolade, de geschiedenis van de diamant tot aan middeleeuwse schilderkunst. Lees hieronder over de leukste musea in Antwerpen die je niet mag missen.

 

1. Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Als museum voor de hedendaagse kunst draait het hier om beeldende kunst, film en beeldcultuur. Het museum bezit meer dan 4750 werken en 700 verschillende kunstenaars, zowel nationaal als internationaal.

Als museum voor de hedendaagse kunst draait het hier om beeldende kunst, film en beeldcultuur. Het museum bezit meer dan 4750 werken en 700 verschillende kunstenaars, zowel nationaal als internationaal. Daarnaast beschikt het museum om een shop, bibliotheek, archief en een café.

Adres

Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

 

2. Chocolate Nation

België en chocolade zijn onlosmakend verbonden. Het kan ook niet anders dan dat het chocolademuseum hier is gevestigd.

In maar liefst veertien ruimtes, per thema verdeeld, word je meegenomen in het verhaal van de Belgische chocolade. Van de cacaoplantages tot aan de grootste opslag haven van cacao ter wereld, hier in Antwerpen.

Ook de tradities, geschiedenis, merken en innovaties komen aan bod. En hier hoopte je waarschijnlijk al op: er mag natuurlijk ook geproefd worden.

Adres

Koningin Astridplein 7, 2018 Antwerpen

 

3. Museum de Reede

Museum de Reede in Antwerpen is de plek waar je het werk vindt van de drie meester Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch.

Vernoemd naar het appartementencomplex waar het museum in is gevestigd, vind je bij Museum de Reede o.a. het werk van drie meesters: Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch.

Litho’s, etsen, houtdrukken, gravures en tekeningen van de 17de tot de 21ste eeuw, waarin voornamelijk de mens het onderwerp heeft.

Adres

Ernest van Dijckkaai 7, 2000 Antwerpen

 

4. Red Star Line Museum

Het verhaal van de Red Star Line gaat terug naar eind 19de eeuw, toen twee miljoen passagiers met stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika maakte.

In het Red Star Line Museum leer je alles over de stad, de rederij, de haven en over hun levens.

Adres

Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen

 

5. Rubenshuis

Het Rubenshuis in Antwerpen is zeker een bezoekje waard. Dit stadspaleis was het huis van kunstenaar en verzamelaar Peter Paul Rubens. Hier kan je veel van zijn werk bekijken.

Peter Paul Rubens, een veelzijdig kunstenaar en verzamelaar woonde jarenlang in dit stadspaleis in Antwerpen met zijn gezin. Veel van zijn werk is dan ook hier ontstaan en is de inspiratie geworden van kunstenaars en kunstliefhebbers overal ter wereld.

Adres

Wapper 9-11, 2000 Antwerpen

 

6. Museum Plantin-Moretus

Het Plantin-Moretus museum staat compleet in het teken van de gelijknamige drukkersfamilie, die hier 400 jaar geleden woonden en wat de plek was van hun drukkerij. Een prachtig pand met informatie over de geschiedenis van boeken en drukkunst.

Het Plantin-Moretus museum staat compleet in het teken van de gelijknamige drukkersfamilie, die hier 400 jaar geleden woonden en wat de plek was van hun drukkerij.

Verwacht een prachtig pand met informatie over de geschiedenis van boeken en drukkunst. Ook bekijk je hier de oudste drukpersen ter wereld.

Adres

Vrijdagmarkt 22-23, 2000 Antwerpen

 

7. Snijders&Rockoxhuis

Een kunsthistorisch museum dat ooit het huis was van Nicolaas Rockox; een belangrijk persoon op het gebied van politiek, sociaal en cultureel vlak. Je vindt hier kunst, meubilar, keramiek, wandtapijten en een prachtige binnentuin.

Adres

Keizerstraat 12, 2000 Antwerpen

 

8. Middelheimmuseum

Het museumpark van het Middelheimmuseum is gevuld met beeldhouwkunst. In het park kan je rustig vertoeven, terwijl je meer dan 200 beelden kan bekijken.

Foto: Dennis Tyfus

Een museum waar je rustig kan picknicken, badmintonnen en je hond uit kan laten… Dat kan in het museumpark van het Middelheimmuseum, wat gevuld is met beeldhouwkunst.

Je vindt hier een beeldenverzameling van meer dan 200 beelden, vanuit de moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Dit gecombineerd met de natuur, is het een van de leukste musea in Antwerpen.

Adres

Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen

 

9. Museum Mayer van den Bergh

Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) was een grote verzamelaar en verantwoordelijk voor de verhuizing van topwerken naar Antwerpen.

Dit museum in Antwerpen is gevuld met Schilderijen, tekeningen, wandtapijten en beeldhouwwerken uit de Middeleeuwen en Renaissance, die Mayer van den Bergh met zijn goede smaak en oog voor kwaliteit heeft uitgezocht.

Adres

Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen

 

10. Paleis op de Meir

Midden in het centrum, op de hoek van de Meir en de Wapper, vind je het Koninklijke Paleis op de Meir. Voorheen het paleis van Napoleon, koning Willem I en koning Leopold II, en nu sinds 2010 een paleis met prachtige zalen en salon, open voor bezoek.

Adres

Meir 50, 2000 Antwerpen

 

11. Museum aan de Stroom (MAS)

Het museum aan de Stroom heeft maar liefst 500.000 objecten die verhalen vertellen van over de hele wereld. Leer over de geschiedenis van de stad, de haven, de handel en meer.

Foto: Ans Brys

In het Museum aan de Stroom staan meer dan 500.000 objecten die verhalen vertellen over kunst en culturele tradities van overal ter wereld. De geschiedenis van de stad, de haven, de scheepvaart en de handel komen allemaal aan bod.

Adres

Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

 

12. FOMU

FOMU is de plek voor fotografieliefhebbers in Antwerpen, waar fotografie van het verleden, het heden en de toekomst samenkomen. Jaarlijks zijn er wisselende tentoonstellingen te bezoeken, worden er lezingen gehouden en workshops gegeven.

Fotografie op het gebied van mode, journalistiek, wetenschap, families, reclames en nog veel meer komt hier aan bod.

Adres

Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

 

13. Het Steen

Het Steen kasteel is het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen en de ideale plek om meer te leren over de stad. Bezoek Het Steen voor informatie over de stad en exposities.

Adres

Steenplein 1, 2000 Antwerpen

 

14. Museum Vleeshuis

Ooit was dit de plek waar ze dieren slachtten en verkochten, maar nu is het een museum waar muziek centraal staat.

Foto: Dries Luyten

Lang geleden was dit een plek voor het slachten en verkopen van dieren, maar nu is het een prachtig museum waar muziek centraal staat. De hele muziekgeschiedenis komt aan bod, zoals dat van straatmuzikanten, theaters, opera’s.

Adres

Vleeshouwersstraat 38/40, 2000 Antwerpen

 

15. Diamantmuseum DIVA

Een museum volledig gewijd de diamant. Bij he Diamantmuseum in Antwerpen kom je alles te weten over deze edelsteen.

Foto: Frederik Beyens

Deze edelsteen is honderden jaren lang al een belangrijk onderdeel van Antwerpen. Een museum bezoeken gewijd aan de diamant, is daarom een must!

Bij DIVA komt je alles te weten over de diamant, de geschiedenis, waarom het diamantcentrum in Antwerpen ligt en kan je je blik werpen op de prachtigste diamanten en juwelen.

Adres

Suikerrui 17/De Rubenszaal, 2000 Antwerpen

 

Breng jij een bezoekje aan een van de musea in Antwerpen? Laat ons weten wat je er van vond!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *