Praktische informatie - Antwerp Skip to main content

Praktische informatie

Het weer

België, en zo ook Antwerpen, kent een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de winters en de zomers mild zijn en er over heel het jaar regen valt. Het klimaat kan verschillen in België, zo kan het in de Ardennen bijvoorbeeld anders aanvoelen en meer lijken op een landklimaat.

Voor het plannen van jouw trip naar Antwerpen is het in ieder geval aan te raden om te checken welke periode het beste is. De seizoenen in zijn als volgt verdeeld:

Lente (21 maart t/m 20 juni)
Zomer (21 juni t/m 20 september)
Herfst (21 september t/m 20 december)
Winter (21 december t/m 20 maart)

 

Beste reistijd Antwerpen

De beste reistijd voor Antwerpen valt van mei t/m oktober. In deze maanden heb je de grootste kans op een lekker zonnetje. Echter is er altijd de kans dat er regenval is of dat de temperaturen wat laag liggen.

In de maanden juli en augustus kan het erg (tropisch) warm worden in Antwerpen, terwijl in de maanden december, januari, februari en maart en veel kans is op vorst. Toch is Antwerpen ook echt leuk om in het najaar te bezoeken, met de feestdagen op het oog.

 

Nationale feestdagen

Antwerpen en België in zijn geheel, kent een aantal feestdagen. Wel zo handig om deze voor je bezoek te weten, zodat je er rekening mee kan houden bij het plannen. Het kan namelijk zijn dat op sommige feestdagen de winkels gesloten zijn.

Over het algemeen geldt dat op onderstaande feestdagen de winkels in Antwerpen zijn gesloten. Op de Dag van de Arbeid of Allerheiligen kan het dat de winkels toch open zijn; namelijk als het op de 1e zondag van de maand (koopzondag) valt.

Nieuwjaarsdag 1 januari 2021
Paaszondag 4 april 2021
Paasmaandag 5 april 2021
Dag van de Arbeid 1 mei 2021
Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart 13 mei 2021
Pinksterzondag 23 mei 2021
Pinkstermaandag 24 mei 2021
Feestdag van Vlaanderen 21 juli 2021
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart 15 augustus 2020
Allerheiligen 1 november 2020
Wapenstilstand 11 november 2020
Kerstmis 25 december 2020

 

Noodnummers

Sla onderstaande nummer op in je telefoon voor je bezoek aan Antwerpen; op die manier kan je snel hulp inschakelen.

Nationale alarm- en noodnummer: 112
Dringende politiehulp: 101
Brandweer en ambulance: 100

 

Bagage opslag

Soms is het handig om je bagage op een centraal punt in Antwerpen op te slaan. Dit kan gelukkig op het Centraal Station.

Voor een periode van 24 uur kan je een kluis huren in verschillende maten. Als de periode van 24 uur voorbij is of als je tussentijds de kluis opent, moet een nieuwe periode van 24 uur worden betaald. Maximaal kun je de kluis voor 168 uur huren.

 

Openingstijden winkels

In Antwerpen zijn de winkels doorgaans van maandag t/m zaterdag geopend tussen 10.00 en 18.00 uur. Per winkel kunnen deze tijden licht verschillen. Iedere eerste zondag van de maand is het koopzondag. Op de andere zondagen zijn de winkels in Antwerpen gesloten. Verschillende supermarkten zijn echter wel geopend op zondagen.