13 Leukste museau in Den Haag - Weekends in Den Haag Skip to main content
In het Mauritshuis in Den Haag bewonder je de beste schilderijen die Nederland kent, zoals die van Rembrandt en Vermeer.

13 Leukste musea in Den Haag

Door Mathilde Simon
juli 23, 2020

In het historische Den Haag zijn veel verschillende musea gevestigd; van het beroemde ‘Meisje met de parel’ tot aan het grootste panorama kunstwerk ter wereld.

Het bezoeken van een museum in Den Haag is dan ook een ideale bezigheid, of je nou uit Den Haag komt of een toerist bent. Lees hieronder meer over de leukste museums in Den Haag.

 

1. Mauritshuis

In het Mauritshuis in Den Haag bewonder je de beste schilderijen die Nederland kent, zoals die van Rembrandt en Vermeer.

Het Mauritshuis is het het verblijf van een aantal absolute parels van de Nederlandse schilderkunst. Er hangen hier schilderijen van de wereldberoemde Rembrandt en Vermeer, zoals Vermeer’s ‘Meisje met de parel’ en ‘De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt.

Voor de echte kunst- en geschiedenis liefhebber, is dit een van de plekken die niet mag ontbreken op je lijst.

Als je het Mauritshuis wilt bezoeken en nieuw bent in Den Haag, is het misschien leuk om deze stadstour inclusief bezoek aan het Mauritshuis te doen.

Adres

Plein 29, 2511 CS Den Haag

 

2. Panorama Mesdag

Foto: Museum Panorama Mesdag

De naam zegt het al; in dit museum in Den Haag bezichtig je een indrukwekkend panorama kunstwerk. Mesdag schilderde de omgeving van Seinpostduin in cilindervorm, met een afmeting van maar liefst 14 meter hoog en 120 meter in omtrek.

Adres

Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag

 

3. Haags Historisch Museum

Midden in het historische centrum van Den Haag, leer je in het Haags Historisch Museum alles over de stad. Schilderijen en voorwerpen vertellen je een verhaal en er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen.

Foto: Fotostudio Jacobsen

Midden in het historische centrum van Den Haag, leer je in het Haags Historisch Museum alles over de stad. Schilderijen en voorwerpen vertellen je een verhaal en er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen.

Adres

Korte Vijverberg 7, 2513 AB Den Haag

 

4. Escher in Het Paleis

Het Escher in Het Paleis museum in Den Haag is geheel gewijd aan het werk van de Nederlandse Maurits Cornelis Escher. Het museum is gevuld met meer dan 150 prenten van zijn oeuvre.

Dit museum is geheel gewijd aan het werk van de Nederlandse Maurits Cornelis Escher. Het museum is gevuld met meer dan 150 prenten van zijn oeuvre. Naast zijn bekende prenten en vroegere werk van o.a. Italiaanse landschappen, is er een interactieve tentoonstelling die speelt met het realisme.

Tip: koop je toegangsticket voor Escher in Het Paleis hier.

Adres

Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag

 

5. Museon

Het Museon museum is compleet gewijd aan de wetenschap. Hier leert jong en oud alles over onderwerpen als natuurkunde, geologie, archeologie en biologie.

Foto: Museon Den Haag

Een museum compleet gewijd aan de wetenschap. Hier leert jong en oud alles over natuurkunde, geologie, archeologie, biologie en meer.

In hun vaste tentoonstelling ‘One Planet’ leer je over duurzame ontwikkelingsdoelen en hoe je zelf kan bijdragen aan een leefbare wereld. Daarnaast zijn er ook andere kleinere exposities over bijvoorbeeld de prehistorie, vulkanen, de Noordpool of de Romeinen.

Adres

Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag

 

6. GEM, museum voor actuele kunst

In het GEM museum in Den Haag kun je het werk bekijken van zowel opkomend talent als gevestigde namen, zoals dat van kunstenares Emma Talbot.

Foto: GEM
Tentoonstelling: Emma Talbot

GEM is opgezet door het Kunstmuseum Den Haag en de plek om hedendaagse kunst te bewonderen. Het werk van zowel opkomend talent als gevestigde namen worden hier tentoongesteld in drie tentoonstellingen per jaar.

Niet alleen schilderkunst, maar ook (video)installaties, fotografie, film en beeldhouwkunst komen hier aan bod.

Adres

Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag

 

7. Fotomuseum Den Haag

Het Fotomuseum Den Haag is gevestigd in hetzelfde gebouw als GEM. Hier vind je, zoals de naam al suggereert, alles betreft foto’s.

In het Fotomuseum werken ze vanuit de gedachte dat fotografie een kunstvorm is; waarheid is subjectief en het is aan de bezoeker om de betekenis en de context te ontdekken.

Fotografie op het gebied van verschillende perioden en genres verspreiden zich over zes tentoonstellingen per jaar. Hierin zie je dat de mens vaak centraal staat. Zeker een bezoek waard als je een fotografie liefhebber bent.

Adres

Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag

 

8. Kunstmuseum Den Haag

Atelier Van Lieshout, Henry, de Statistocraat, 2016. Foto: Gerrit Schreurs

Als kunstliefhebber mag dit museum niet ontbreken aan je bezoek. In het Kunstmuseum Den Haag vind je namelijk een grote verzameling werken van Picasso, Van Doesburg, Monet en Toorop, en is het tevens de plek met de grootste collectie schilderijen ter wereld van Piet Mondriaan.

Adres

Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag

 

9. Louwman Museum Den Haag

In het Louwman Museum draait het volledig om de geschiedenis van auto’s en is het hun doel om dit op een zo heldere en boeiende manier te laten zien aan de bezoekers. Het museum heeft een collectie van ruim 275 antieke en klassieke automobielen, die teruggaan naar 1934. Een leuke plek om naartoe te gaan als je thuis bent in de wereld van auto’s.

Tip: koop een kaartje voor het Louwman Museum hier.

Adres

Leidsestraatweg 57, 2594 BB Den Haag

 

10. Madurodam

Madurodam is een museum vol met honderden miniaturen die Nederland weergeven, en waar je als een “reus” doorheen kan wandelen.

Foto: Madurodam

Madurodam staat vol met honderden miniaturen die Nederland weergeven en waar je als een soort reus doorheen kan wandelen. Denk aan historische binnensteden, havengebieden, luchthavens, moderne wijken, natuurgebieden en noem maar op. Ook vind je er o.a. miniatuur auto’s, vliegtuigen en boten.

Een aanrader als je met kinderen bent, want het park staat tevens vol met leuke doe-dingen en attracties.

Tip: koop hier alvast je kaartje voor Madurodam.

Adres

George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag

 

11. Museum Beelden aan Zee

Het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen is volledig gericht op de beeldhouwkunst. De focus ligt voornamelijk op moderne, hedendaagse sculpturen vanuit de hele wereld die drie- of viermaal per jaar in wisselende tentoonstellingen te zien zijn.

Adres

Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag

 

12. Museum de Gevangenpoort

Het Museum de Gevangenpoort neemt je terug naar de middeleeuwse gevangenis. Van 1420 tot 1828 was dit namelijk de plek waar grote criminelen werden gehouden, in afwachting van hun proces.

Foto: A.M. Minnaard Fotografie

Het Museum de Gevangenpoort neemt je terug naar de middeleeuwse gevangenis. Van 1420 tot 1828 was dit namelijk de plek waar grote criminelen werden gehouden, in afwachting van hun proces.

Zie en beleef zelf hoe ze vroeger werden opgesloten, berecht en gestraft. In het Museum de Gevangenpoort leer je over de cellen, de verschillen tussen arme en rijke gevangenen en de straffen die zij kregen.

Adres

Buitenhof 33, 2513 AH Den Haag

 

13. De Mesdag Collectie

In het museum De Mesdag Collectie kan je een kijkje nemen in het woonhuis en tevens atelier van schilder Hendrik Willen Mesdag.

Foto: De Mesdag Collectie

Buiten het feit dat Hendrik Willem Mesdag schilder was, was hij ook een kunstverzamelaar. Naast zijn woning bouwde hij daarom een museum in 1887 voor alle kunstliefhebbers.

In het museum De Mesdag Collectie kan je een kijkje nemen in zijn woonhuis en tevens atelier en in het museum waar zijn collectie tentoongesteld is.

Adres

Laan van Meerdervoort 7F, 2517 AB Den Haag

 

Welke musea ga jij tijdens je bezoek aan Den Haag van je lijst strepen? 

 

Pin dit artikel

Het bezoeken van musea in Den Haag is een leuke bezigheid, of je nou uit Den Haag komt of een toerist bent. Lees hier welke musea je niet mag overslaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *